Știrinews.24.md
20 Ianuarie 2023, 9:09
429

Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Botezătorul. Ce fac creștinii în această zi pentru a avea un an bun

Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Botezătorul. Ce fac creștinii în această zi pentru a avea un an bun

Potrivit cărţilor bisericeşti, Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos, îşi împlineşte misiunea botezându-l pe Iisus în apele Iordanului. Ioan Botezătorul a avut o moarte de mucenic, i-a fost tăiat capul din ordinul regelui Irod Antipa.

În ziua marelui praznic, la sate şi la oraşe, se păstrează unele tradiţii: la biserică se sfinţesc bucate şi vin alb, după care sunt împărţite săracilor. Tradiţia spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion fiecare trebuie să se stropească cu apă sfinţită, pentru ca el să fie ferit de boli şi necazuri tot timpul anului.

În unele regiuni, Sfântul Ioan este numit „ocrotitorul pruncilor”, deoarece acesta îi apără pe copii de rele şi are grijă ca aceştia să nu moară nebotezaţi.

Tradiția spune ca de Sfântul Ion să zâmbim mai mult ca niciodată, deoarece persoanele care sunt triste în ziua de Sfântul Ion atrag ghinion și nu vor fi fericite nici în restul anului.

Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul pruncilor și credința străveche spune că femeile care-și doresc să devină mame trebuie să se roage la Sfântul Ion pentru a naște copii sănătoși. Se spune conform tradiției populare că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

În familiile în care au murit rude în condiţii suspecte, se fac pomeniri la biserică – se citeşte pomelnicul cu numele decedaţilor. În această zi, nu se bea vin roşu. Din această zi, timp de trei zile, casa se stropeşte cu agheasmă. Totodată, candela va arde în tot acest interval, pentru ca în acea familie să se ia doar decizii înţelepte.

Prenumele Ion, Ioan, Ivan şi Ioana sunt răspândite în Republica Moldova. Potrivit datelor oficiale prezentate de Agenţia Servicii Publice, 103 112 bărbaţi din Moldova poartă prenumele Ion. Alţi 56 359 de cetăţeni poartă prenumele Ivan, iar alte 663 de persoane poartă prenumele de Ioan. 364 pesoane au prenumele Ionel şi 6 – Ionică. Conform datelor statistice, 4 498 de femei au prenumele Ioana, 5060 – Ionela şi 98 – Oana.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Doi moldoveni au fost documentați pentru organizarea migrației ilegale
  • FOTO Parcări pentru biciclete – acum și în Chișinău. Ce spune Alianța Biciclete Chișinău despre instalarea lor
  • Trei raioane din RM vor beneficia de un grant în valoare de 5,6 mil. de euro pentru gestionarea deșeurilor
  • Adoptat de Parlament: Judecătorii Curții Supreme de Justiție și candidații la această funcție vor fi supuși evaluării externe
  • Olga Roşca a fost numită în funcţia de consilieră a șefei statului pentru afaceri externe și comunicare strategică
  • Un angajat al Agenției Servicii Publice, trimis în judecată pentru trafic de influență
  • Procuror din cadrul Procuraturii raionului Călărași deferit justiției pentru corupere pasivă
  • Premierii mai multor state, printre care și Dorin Recean, au adresat o scrisoare deschisă către companiile IT pentru a le cere sprijinul în lupta împotriva dezinformării
  • Noutate bună pentru vizitatori! Grădina Zoologică își extinde programul de lucru
  • Ex-secretar de stat al Ministerului Justiției, trimis în judecată pentru trafic de influență; A cerut 10 mii de euro mită