Știrinews.24.md
18 Ianuarie 2023, 18:13
31

Artist al Poporului, Gheorghe Urschi a împlinit 75 de ani

Artist al Poporului, Gheorghe Urschi a împlinit 75 de ani

S-a născut în 1948 în Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. În 1970 a absolvit Școala de Teatru „Boris Șciukin” din Moscova. A fost actor la Teatrul Republican pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole, informează MOLDPRES.

De-a lungul a peste patru decenii de activitate, Gheorghe Urschi a scris cărți, a semnat câteva piese de teatru, scenarii de film și a realizat numeroase emisiuni și concerte. A scris piesele de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și mai multe piese pentru copii. Pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.

Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A editat câteva volume de nuvele: „Dealul fetelor”, „Insula adolescenței”, „Băiatul cu ghitara”, „Cazuri și necazuri”, „Eu sar de pe fix”, „Scrieri alese în trei volume”. A tradus din literatura rusă: M. Gorki, A. Vampilov, V. Astafiev ș.a. A scris versuri pentru mai multe cântece și a compus câteva piese de muzică ușoară. De asemenea, a semnat și a regizat trei filme: „Cine arvonește, acela plătește”, „Văleu, văleu, nu turna!” și „Fenta”.

A devenit vestit și datorită emisiunii televizate „Teatru de miniaturi”, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei împreună cu Maria Urschi, Gheorghe Pârlea, Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Regretatul cântăreț Iurie Sadovnic afirma că „Gheorghe Urschi este un artist total, care merită respectul nostru, al tuturor”.

În iunie 2011, artistul a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare.

În 2008, Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii”, în 2012 i s-a conferit titlul de „Artist al Poporului”, iar în 2019 i s-a acordat Premiul Național. În 2014, de ziua sa de naștere, a devenit Cetățean de onoare al orașului Chișinău. Pe 1 aprilie 2018, el a fost omagiat în cadrul unui spectacol la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, la 70 de ani de la naștere. 

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Urmărirea penală în privința fostului șef-adjunct al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, în dosarele Petic și Verbițchi, terminată
  • Alexandru Jizdan a fost pus sub învinuire în dosarul Gheorghe Petic. Reacția fostului șef MAI
  • Anastasia Gracheva va evolua la Europenele de patinaj artistic
  • Autoritățile de la Chișinău, după tragedia de la Brovarî: „Condoleanțe conducerii ucrainene și poporului ucrainean pentru această pierdere”
  • S-a stins din viață scriitorul Gheorghe Ciocoi
  • Avocatul Poporului critica noul proiect de Lege a taxei de stat în R. Moldova: Poate aduce condamnări la CtEDO
  • Avocatul Poporului solicită CSE revizuirea deciziei privind suspendarea licenței celor a șase posturi TV
  • Avocatul Poporului solicită CSE examinarea oportunității de revizuire sau abrogare a deciziei privind suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune
  • Cinci ani de închisoare pentru profanarea panglicii Sfântului Gheorghe! Duma Rusiei a adoptat o lege în acest sens
  • Parlamentul European a recunoscut Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean