Știrinews.24.md
27 Ianuarie 2023, 11:34
129

ANRE, despre datoriile „Apă-Canal Chișinău” pentru electricitate: Noile tarife aprobate pentru serviciul apă și canalizare acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului

ANRE, despre datoriile „Apă-Canal Chișinău” pentru electricitate: Noile tarife aprobate pentru serviciul apă și canalizare acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului

Recent, în strictă conformitate cu legislația în vigoare – Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, Metodologia tarifară, etc., prin Hotărârea ANRE nr. 4 din 11 ianuarie 2023 au fost aprobate tarifele pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, care au intrat în vigoare la 13 ianuarie curent.

De notat, că tarifele în cauză acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului, reieșind din volumul consumului tehnologic și a pierderilor de apă în rețea acceptate în scopuri tarifare, implicit cheltuielile pentru energia electrică consumată reieșind din prețul actualizat la energia electrică. Astfel, în calculul tarifului au fost incluse cheltuieli pentru consumul de energie electrică în valoare totală de 208,8 mil. lei, ce ar da posibilitatea operatorului să achite lunar consumul de energie electrică în valoare de 17,4 mil. lei.

Cu referire la datoriile create pentru consumul de energie electrică de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” la situația din 1 ianuarie 2023, de relevat, că în tariful anterior, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 203 din 19 mai 2017 pentru S.A. „Apă-Canal Chișinău”, au fost incluse cheltuieli pentru energia electrică în mărime de 134,3 mil. lei. Ulterior, în perioada anilor 2019-2021, S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu a înaintat nicio solicitare de ajustare a tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. Or, în condițiile micșorării treptate în perioada nominalizată a prețurilor reglementate la energia electrică, s-au format devieri pozitive (excedent de venituri) în tarifele pentru serviciile prestate de alimentare cu apă și de canalizare. Astfel, la situația din 1 ianuarie 2023, veniturile suplimentare ale S.A. „Apă-Canal Chișinău”, doar din economiile la energia electrică consumată, au constituit circa 42,5 mil. lei.

În concluzie, de reținut următoarele: atât în tarifele anterioare pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și în tarifele actuale, recent aprobate, au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Orice afirmație din partea unor persoane publice privind tergiversarea aprobării tarifelor, sau aprobarea acestora la un nivel insuficient sunt absolut inconsistente și poartă un caracter manipulator, se arată în comunicat.

Amintim că joi, 26 ianuarie, S.A. Apă Canal a solictat Guvernului implicare pentru a preveni riscul sistării apei în municipiul Chișinău, după ce distribuitorul Premier Energy a anunțat că mai multe sedii ale societății Apă-Canal Chișinău vor rămâne fără curent electric, din cauza datoriilor la energie. 

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO Procurorii, despre rezultatele celor 37 percheziții din Moldova și România: Au fost reținute 11 persoane
  • Doi moldoveni au fost documentați pentru organizarea migrației ilegale
  • FOTO Parcări pentru biciclete – acum și în Chișinău. Ce spune Alianța Biciclete Chișinău despre instalarea lor
  • Trei raioane din RM vor beneficia de un grant în valoare de 5,6 mil. de euro pentru gestionarea deșeurilor
  • Olga Roşca a fost numită în funcţia de consilieră a șefei statului pentru afaceri externe și comunicare strategică
  • Maia Sandu: Rusia încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă
  • Un angajat al Agenției Servicii Publice, trimis în judecată pentru trafic de influență
  • Doi cetățeni egipteni, prinși cu acte moldovenești falsificate pe Aeroportul din Chișinău
  • Monica Babuc revine! A fost numită șefă la Institutul Cultural Român din Chișinău
  • Procuror din cadrul Procuraturii raionului Călărași deferit justiției pentru corupere pasivă