Știrinews.24.md
23 Septembrie 2022, 10:41
198

ANRE a decis! Din 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29 de lei pentru un metru cub de gaz

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis în cadrul ședinței de astăzi, 23 septembrie, să majoreze tariful la gazele naturale. Prin urmare, din 1 octombrie curent, consumatorii casnici vor achita 29,27 de lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus.

Majorarea a fost aprobată după ce săptămâna trecută „Moldovagaz” a solicitat majorarea prețurilor la gaz cu 31,5 %: „principalul factor care a necesitat acest pas a fost creșterea semnificativă continuă a prețurilor de achiziție. Solicitarea a fost făcută în strictă conformitate cu legea, o decizie pozitivă a autorității de reglementare va permite companiei să acopere integral costul achizițiilor de gaze și să asigure îndeplinirea obligațiilor contractuale față de furnizor”, a explicat Ceban, referindu-se la solicitare.

ANRE a decis! Din 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29 de lei pentru un metru cub de gaz

ANRE a declarat că în urma analizei solicitării de la „Moldovagaz”, au constatat factori obiectivi care justifică necesitatea majorării prețului.

„La determinarea prețului la gazele naturale furnizate de titularul de licență s-a ținut cont de următorii parametri:

# majorarea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale de la 899 $/1000 m3 la 927 $/1000 m3 (cu +3,1 %). De notat că prețul mediu de procurare a gazelor naturale pentru trimestrul IV, prognozat în baza prevederilor contractuale la circa 1 165 $/1000 m3, este cu 28,7 % mai mare decât prețul mediu anual reflectat în prețurile reglementate în vigoare;

# evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA prognozat pentru anul 2022, estimat la nivel de 19,32 lei/USD față de cursul de schimb mediu anual de 18,58 lei/USD inclus în prețul în vigoare (cu + 4 %)”, se arată într-un comunicat emis de ANRE.

Amintim că, la momentul de față, consumatorii casnici achită 22,99 lei pentru un metru cub de gaz. Acum un an, prețul pentru cub de gaz era de 4,20 lei, de peste cinci ori mai mic.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • CSE a dispus prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița
  • O nouă rută de troleibuz pentru locuitorii orașului Durlești. Când va fi lansată și ce itinerar va avea
  • Încasări de peste 40 de miliarde de lei la Bugetul Public Național în 9 luni ale anului
  • Expoziție a construcțiilor ilegale, inaugurată de PAS: „Ceban adună bani pentru partid prin protejarea schemelor imobiliare”
  • Ministrul britanic pentru Europa, Leo Docherty, vine la Chișinău
  • VIDEO A fost anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru Medicină. Ce descoperire a făcut
  • Atenție, șoferi! Traficul rutier pe strada Dumitru Rîșcanu va fi suspendat parțial în perioada 3-21 octombrie
  • Jumătate din bărbații mobilizați într-o regiune din Rusia, trimiși acasă pentru că nu îndeplineau criteriile de încorporare. Comisarul șef – demis
  • Peste 300 de cetățeni străini au primit refuz de intrare în Moldova
  • Mesajul disperat al unui soldat rus pentru soție: „În curând vom fi morți cu toții”