Știrinews.24.md
14 Aprilie 2024, 9:13
114

Alertă de război! Iranul a atacat Israelul cu peste 200 de drone și rachete

Alertă de război! Iranul a atacat Israelul cu peste 200 de drone și rachete

Iranul a atacat Israelul cu peste două sute de drone și rachete. Teheranul a avertizat SUA să nu se implice în conflict, în timp ce avioane și sisteme antiaeriene americane au doborât dronele iraniene. Imagini din orașele israeliene, publicate pe rețelele sociale, arată explozii pe cer, în timp ce dronele și rachetele lansate de Teheran sunt interceptate. Angajamentul SUA față de securitatea Israelului este „de fier”, a transmis președintele american Joe Biden. Oficialii israelieni vorbesc despre un „răspuns fără precedent” pe care îl vor da Iranului, transmite Digi24.ro.

Washingtonul vrea să fie notificat de un eventual răspuns al Israelului la atac

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Cei doi au vorbit la câteva ore după ce Iranul şi-a lansat masivul atac cu drone şi rachete asupra Israelului. Potrivit unei relatări israeliene a convorbirii, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la operaţiunile de apărare ale Israelului de până acum şi a subliniat că Israelul este pregătit pentru orice alt atac.

Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12. Astfel, cabinetul de război nu va trebui să se întoarcă la cabinetul de securitate pentru a obţine aprobarea deciziilor, simplificând procesul atunci când vor fi necesare decizii rapide.

Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un „răspuns semnificativ” la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii, relatează SkyNews.

Harley Lippman, de la American Israeli Public Affairs Committee, a declarat anterior pentru Sky News că „linia roşie” între cele două ţări a dispărut acum, deschizând calea pentru un atac israelian asupra Iranului.

„Din moment ce Israelul a fost atacat şi din moment ce nu mai există linii roşii, Israelul poate ataca Iranul”, a spus el.

„S-ar putea să fie surprinşi de atacul iranian şi s-ar putea să nu lanseze un atac major, dar Israelul are o mulţime de opţiuni. Una dintre ele este să facă ceva imediat pentru a arăta descurajarea, unii prezic că vor riposta de zece ori mai puternic sau că fereastra de oportunitate pentru a ataca instalaţiile nucleare iraniene este acum deschisă. Bănuiesc că este un lucru care va fi discutat în Israel. Dacă aş locui într-o instalaţie nucleară iraniană, aş purta o cască de protecţie chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică şi o va face”, a comentat expertul.

China face apel la calm

Ministerul chinez de Externe a declarat că este „profund îngrijorat” de escaladarea situației actuale după atacul Iranului asupra Israelului. Acesta a declarat că tensiunea se „extinde” din activitatea militară din Gaza, adăugând că „stingerea acestui conflict este prioritatea principală”.

„China face apel la părțile relevante să rămână calme și să dea dovadă de reținere pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat ministerul.

De asemenea, acesta a făcut apel la comunitatea internațională - în special la țările influente - să joace un rol constructiv în menținerea păcii și stabilității regionale.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • TEXT/ Război în Ucraina, ziua 842: Lupte intense în Kiev și Ceasov Iar. Zelenski și Biden discută despre China
  • Compania din scandalul cu repararea turbinei de la Termoelectrica, amendată cu circa 580 000 lei, peste un an și jumătate de la inspecție
  • În timp ce Zelenski a cerut sisteme antiaeriene, rușii i-au lovit cu rachete orașul natal. 9 morți și 29 de răniți în Krivoi Rog
  • Navele Rusiei și submarinul cu propulsie nucleară Kazan au ajuns în Cuba: Pentagonul, în alertă
  • Socialistul de la șefia raionului Edineț, amendat cu circa 30 mii lei, după ce a atacat un consilier municipal
  • Din furtună în furtună! Meteorologii au emis o nouă alertă de ploi puternice cu descărcări electrice și grindină
  • Tragedie pe malul Nistrului! Un bărbat a murit strivit de creanga ce a căzut peste cortul în care se odihnea
  • Un obuz din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, depistat la Edineț
  • Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului
  • FOTO/ Copaci doborâți peste mașini, în urma vântului puternic și a ploilor însoțite de descărcări electrice. Anunțul autorităților municipale