Știrinews.24.md
24 Noiembrie 2023, 12:44
67

Ajutorul financiar acordat întreprinderilor din Moldova va crește de la 2 milioane de lei la 5 milioane de lei per beneficiar

Ajutorul financiar acordat întreprinderilor din Moldova va crește de la 2 milioane de lei la 5 milioane de lei per beneficiar

Pragul ajutorului de minimis acordat de stat întreprinderilor va crește la nivelul celui stabilit în Uniunea Europeană. Parlamentul a votat în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, un proiect de lege care prevede ajustarea legislației în domeniul ajutorului de stat la normele Uniunii Europene.

Potrivit proiectului de lege, actualizarea pragului ajutorului de minimis va facilita accesul la sprijinul acordat de stat unor întreprinderi și în cuantumul echivalent pragurilor stabilite în UE și va fi asigurată eficiența controlului ajutorului de stat exercitat de către Consiliul Concurenței.

Astfel, valoarea pragului de minimis va crește de la 2 milioane de lei la 5 milioane de lei per beneficiar, indiferent de forma acestuia, pentru o perioadă de trei ani. În cazul întreprinderilor, valoarea totală a ajutorului nu va depăși 10 milioane de lei.

Este reglementată și procedura de notificare simplificată, conform normelor UE. De asemenea, va fi extins și termenul de investigație a cazurilor de încălcare a legislației din domeniul ajutorului de stat până la 18 luni de la inițierea procedurii, având în vedere complexitatea cazurilor de încălcare a legislației din domeniul ajutorului de stat.

O altă noutate propusă de proiect este modificarea ce ține de modul de calculare a dobânzii pentru ajutorul de stat acordat ilegal care urmează să fie recuperat.

Inițiativa legislativă își propune să asigure transparența acordării resurselor de stat.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Donație din partea SUA: Vămile din R. Moldova, dotate cu echipamente moderne pentru detectarea contrabandei
  • După Danemarca, și Suedia anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 680 milioane de dolari
  • Autoritatea Aeronautică Civilă a revocat Certificatul de Operator Aerian al Air Moldova
  • Fostul șef al CFM, trimis în judecată după ce ar fi închiriat ilegal locomotive din regiunea transnistreană. Prejudiciul depășește 5 milioane de lei
  • Dorin Recean: În câteva săptămâni, motorina donată de România va ajunge în R. Moldova
  • Pregătiri pentru alegerile locale din 8 localități ale R. Moldova. CEC prezintă datele despre alegători
  • Cei mai buni în știință și inginerie! 42 de elevi au fost premiați la concursul „Moldova Science and Engineering Fair”
  • Un profesor din Moldova a violat doi elevi; Acesta a fost condamnat la 17 ani de pușcărie
  • Strugurii din R. Moldova au fost exportați în 33 de țări, fiind stabilit un nou record în 2023
  • În această seară va fi ales interpretul care va reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2024