Știrinews.24.md
16 Martie 2023, 13:50
53

Adunarea generală a judecătorilor, „everestul” justiției din Republica Moldova

Adunarea generală a judecătorilor, „everestul” justiției din Republica Moldova

Principala restanță din domeniul justiției, în contextul condiționalităților impuse Republicii Moldova de Uniunea Europeană, este legată de desfășurarea proceselor de prevetting și vetting, care însă durează mai mult decât s-a așteptat. Comisia de prevetting deja a anunțat rezultatele activității sale și în acest moment, succesul procesului ține de responsabilitatea corpului judecătoresc, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit ministrei, în cadrul Adunării generale a judecătorilor, magistrații urmează să aleagă membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a purcede la cea de-a doua etapă – evaluarea membrilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), deoarece Comisia de la Veneția a recomandat participarea în procesul de vetting a organelor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor.

„Este extrem de important ca judecătorii să-și asume responsabilitatea și decența de a participa activ în această Adunare generală, deoarece că este nevoie de un CSM funcțional care să preia rezolvarea problemelor din sistemul judecătoresc”, a subliniat ministra Justiției. Ea a menționat că situația actuală din sistemul justiției a fost creată și din cauza că organele de autoadministrare nu au fost eficiente și acum este nevoie de a selecta membri acestor instituții, pentru a restabili încrederea cetățenilor în judecători. „Justiția este un serviciu public și trebuie privită pentru cetățean, iar conflictele interne inclusiv din sistemul judecătoresc nu trebuie rezolvate din contul interesului public”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit ministrei Justiției, în cadrul Adunării generale, planificată pentru 17 martie, participanții pot alege 4 membri ai CSM, judecători din prima instanță, din cei 5 judecători care au trecut prevetting-ul. Acești 4 membri aleși, împreună cu membrii CSM din partea societății civile, care au trecut evaluarea Comisiei de prevetting, pot asigura activitatea CSM-ului. Ulterior, va fi anunțat un nou concurs pentru a completa locul membrilor din rândul curților de apel și CSJ, însă activitatea CSM-ului va fi deblocată. În cazul în care Adunarea generală a judecătorilor nu va avea loc, atunci conform legii, se va convoca o nouă adunare, a spus ministra.

Amintim că în toamna anului 2021, CSM a planificat de două ori desfăşurarea Adunării generale a judecătorilor, dar s-a renunţat pe ultima sută de metri. Astfel, forumul programat pentru 1 octombrie 2021 a fost amânat pe motiv că nu a fost acordat termenul de 2 luni pentru pregătiri, iar cel programat pentru 3 decembrie 2021 nu a avut loc din cauza pandemiei de Covid-19.

Ulterior, mai mulţi magistraţi au încercat să convoace singuri Adunarea generală a judecătorilor, însă iniţiativa le-a eşuat din lipsă de cvorum.

anticoruptie.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Vântul puternic a provocat mai multe pagube în capitală dar și în unele regiuni ale R. Moldova
  • UPDATE / Vântul puternic a provocat mai multe pagube în capitală dar și în unele regiuni ale R. Moldova. Salvatorii și pompierii au intervenit în 22 de situații de risc
  • Produsele din Moldova vor fi comercializate în Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Va fi semnat un acord
  • Lista câștigătorilor Campionatului R. Moldova la lupte
  • Atenție! Republica Moldova a trecut la ora de vară
  • R. Moldova trece la ora de vară
  • R. Moldova marchează „Ora Pământului” prin stingerea luminilor timp de o oră
  • Procuratura Generală își toarnă cenușă pe cap: anchetă penală în cazul „suprimării revoltei” de la Spitalul de Psihiatrie Codru
  • S-a scris ISTORIE la Chișinău! Legea prin care limba română devine oficială în Moldova, publicată în Monitorul Oficial
  • Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova cere începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova