Știrinews.24.md
12 Iunie 2024, 13:07
107

Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui

Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui

A început sezonul grătarelor și a ieșirilor la iarbă verde, însă pe lângă bucuria de a găti în aer liber, este important să conștientizăm riscurile asociate procesului de ardere. Potrivit specialiștilor, carnea preparată pe grătar poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Aceasta conține substanțe cancerigene care se formează în timpul procesului de gătire la temperaturi ridicate și în contact cu fumul, fapt ce crește riscul de îmbolnăvire cu cancer.

Într-un interviu pentru presa din România, medicul endocrinolog român Virgiliu Stroescu a menționat că, în timpul procesului de preparare pe grătar, carnea generează o substanță extrem de periculoasă, numită benzpiren, care apare în momentul în care grăsimea din carne începe să curgă și este accentuată de fumul produs de arderea cărbunilor.

„Un kilogram de carne pe grătar conține benzpiren cât ar fi în 700 de țigări. Dacă pui la gram sau la 10 grame, e cât 7 țigări. Toate acestea intră în noi. Cel care întoarce mititeii e ca și când ar fuma 5-6 pachete de țigări în câteva ore. Mâncăm mușchi, dar mușchii respectivi au și grăsime și grăsimea în cantitate foarte mare dă acizi grași, care la rândul lor dau substanțe care sunt toxice”, a menționat Virgiliu Stroescu.

Medicul a explicat că benzpirenul este doar unul dintre numeroșii compuși cancerigeni care se formează în timpul procesului de gătire a cărnii pe grătar.

„Sunt niște substanțe care, la o temperatură foarte mare, se elimină în fum și sunt cancerigene. Printre acestea de numără nitriții, aminele, nitrozaminele”, a adaugat specialistul.

Și specialiștii de la Colegiul Medicilor Vancouver din Canada au declarat că una dintre cele mai frecvente cauze ale cancerului o reprezintă consumul de carne roșie sau carne grasă de porc acoperită cu sare, condimente și ulei și gatită pe grătar cu fum. Astfel de substanțe cancerigene se găsesc și în fumul de țigară, întrucât este implicat procesul de ardere. Oamenii de știință au demonstrat că fumul inhalat în timp ce o țigară arde conține aproximativ 6000 de substanțe toxice și cancerigene, precum gudronul sau monoxidul de carbon. Astfel, fumătorii se expun riscului dezvoltării unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul orofaringian, bolile de inimă sau afecțiunile respiratorii cronice.

Experții afirmă că este important să fim conștienți de aceste riscuri ale arderii și să luăm în considerare opțiuni alternative de preparare a cărnii, cum ar fi fierberea sau gătirea la aburi, iar în cazul fumatului, specialiștii recomandă renunțarea definitivă la acest viciu. Totuși, adulții care nu pot să lase fumatul sunt îndemnați să facă ședințe de psihoterapie sau să înlocuiască metoda de livrare a nicotinei.

În prezent, există mai multe alternative care nu ard tutunul, dar livrează nicotină, precum dispozitivele de încălzire a tutunului, țigările electronice sau produsele medicamentoase cu nicotină. Potrivit studiilor, țigările electronice și sistemele de încălzire a tutunului sunt mai puțin nocive decât țigările obișnuite din motiv că exclud arderea.

Sursa Locals

timpul.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • SIS și MAI vor putea bloca site-urile care publică conținut cu caracter infracțional. Proiectul, votat în prima lectură
  • Ultima oră! Cauza penală pe fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo, și 3 procurori PCCOCS, prin care l-au eliberat pe Veaceslav Platon, a fost deblocată
  • „Reglări de conturi între grupări criminale”. Noi detalii despre omorul din sectorul Rîşcani: Cine este bărbatul împuşcat la terasă
  • Cum arată taxiurile zburătoare care vor fi experimentate la Paris pe durata Jocurilor Olimpice
  • Omorul de la Râșcani: Bărbatul de 41 de ani care a fost ucis este de origine turcă și făcea parte dintr-o grupare criminală
  • Parfumul” letal: Femeia care a comandat asasinarea fostului soț - trimisă în judecată. Ce riscă
  • Cetățenii moldoveni pot primi notificări despre expirarea pașaportului și buletinului de identitate. Precizările ASP
  • Pentru 50 de elevi înmatriculați erau alocate 200 de burse. CNA, sesizat despre neregulile depistate la Școala Profesională din Alexăndreni
  • Individul care și-a exploatat sexual fiica de doar 6 ani, condamnat la 17 ani de închisoare
  • „Suntem mândri de voi”: Absolvenții de liceu care au obținut nota 10 pe linie la BAC au fost premiați la Președinție