Știrinews.24.md
21 Martie 2023, 17:24
98

Academia Română salută adoptarea sintagmei „limba română” ca denumire a limbii oficiale în Republica Moldova

Academia Română salută adoptarea sintagmei „limba română” ca denumire a limbii oficiale în Republica Moldova

Academia Română salută hotărârea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, în data de 16 martie, pentru impunerea sintagmei "limba română" ca denumire a limbii oficiale în toate domeniile vieţii culturale şi ştiinţifice, precum şi în toate documentele legislative şi administrative.

"Fundamentată ştiinţific, susţinută cu argumente incontestabile, sintagma "limba română", clară şi univocă, spre deosebire de celelalte denumiri vehiculate până în prezent ("limbă moldovenească", "limbă de stat", "limbă oficială" sau "limbă maternă"), pune pregnant în evidenţă legăturile istorice şi culturale existente dintotdeauna între românii trăitori de o parte şi de cealaltă a Prutului, legături bazate pe origine, pe istorie şi pe aspiraţii comune", transmite Biroul Prezidiului Academiei Române.

Adoptarea hotărârii Parlamentului Republicii Moldova de impunere a sintagmei "limba română" în învăţământ, în ştiinţă şi cultură, în administraţie şi justiţie reprezintă, potrivit Academiei, "un act important, un semnal decisiv în vederea recunoaşterii în plan european a unităţii noastre culturale".

"În acelaşi timp, această hotărâre implică aprofundarea colaborării dintre Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, întrucât apărarea, cultivarea şi promovarea limbii şi literaturii române, a istoriei naţionale, este obiectiv statutar principal pentru cel mai înalt for ştiinţific, cultural şi de consacrare din ţara noastră", se mai arată în comunicatul Biroului Prezidiului Academiei Române.

Amintim că, săptămâna trecută, Parlamentul a votat Legea privind implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale. ”Pentru” au votat 57 de deputați ai PAS și deputatul neafiliat Gaik Vartanian. Legislatorii puterii au aplaudat în picioare schimbarea sintagmei „limba moldovenească” cu ”limba română”. Cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au protestat cu pancarte, pe care era scris ”Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Șor, Plahotniuc și… încă cine? Lista persoanelor acuzate de destabilizări în Moldova, sancționate de Canada
  • Prim-ministrul Marii Britanii a anunțat un nou sprijin pentru Moldova. Ar fi vorba despre 10,5 milioane de lire sterline
  • VIDEO | Maia Sandu: Toți oaspeții au spus la unison că summitul a fost un succes, iar acest succes se datorează vouă, oameni ai R. Moldova
  • Premierul ceh, Petr Fiala: Cehia va deschide oficiul unui atașat militar în Republica Moldova
  • Macron, la Summit-ul CPE de la Bulboaca: Aderarea Republicii Moldova la UE nu este doar realizabilă, ci este un fapt care urmează să fie împlinit
  • Peste 4000 de ucraineni au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv 1195 de copii
  • Declaraţie comună Iohannis - Zelenski cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei, semnată în R. Moldova
  • Norvegia va oferi Republicii Moldova 50 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de premierul norvegian
  • Canada îi va sancționa pe oligarhii ruși care vor încerca să destabilizeze Republica Moldova
  • Banca Mondiala a aprobat doua finantari în valoare totală de 95 de milioane de dolari pentru Republica Moldova