Știrinews.24.md
31 Ianuarie 2023, 19:04
142

A fost deschis traficul rutier pe drumul de centură al orașului Chișinău, sectorul 1

A fost deschis traficul rutier pe drumul de centură al orașului Chișinău, sectorul 1

În cadrul ceremoniei de dare în exploatare, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că în programul de acțiuni al Executivului este prevăzută construcția și modernizarea mai multor drumuri naționale: ,,Voi menționa aici doar câteva dintre aceste proiecte importante: drumul Otaci-Soroca-Arionești, drumurile de ocolire a orașelor Cimișlia și Vulcănești. Vom continua și construcția centurii Chișinău, pe celelalte segmente ale acestui proiect vor fi construiți încă 17 kilometri de drum”. 

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a mulțumit partenerilor externi cu ajutorul cărora se construiesc drumuri în Republica Moldova. ,,Chișinăul trebuie să aibă cât mai repede o centură completă, așa cum are fiecare capitală europeană. Vom depune toate eforturile astfel încât să înaintăm rapid și cu construcția celorlalte sectoare. Siguranța cetățenilor este prioritatea noastră. Oamenii trebuie să se bucure de drumuri sigure și de calitate”, a mai declarat vicepremierul.

„Primul sector al drumului de centură Chișinău, pe care l-am inaugurat astăzi, va contribui la reducerea zgomotului și a poluării aerului în municipiul Chișinău, precum și la eficientizarea transportului de mărfuri. Acest drum nou a fost construit cu sprijinul financiar al Băncii Europene de Investiții, în spiritul „Echipa Europa”. Uniunea Europeană și partenerii săi au investit peste 1 miliard de euro în infrastructura de transport, pentru drumuri și căi ferate. Conexiunile bune de transport constituie fundamentul unei economii funcționale și contribuie la prosperitatea țării și la apropierea Moldovei de UE”, a spus Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

În total, centura Chișinăului are 6 sectoare, cu o lungime de aproximativ 90 km. Prima licitație pentru construcția centurii Chișinău a avut loc încă în 2014, dar procesul de realizare a fost blocat timp de mai mulți ani. Finalizarea acestui proiect va reduce fluxul de transport de mare tonaj care tranzitează orașul, astfel încât se vor diminua ambuteiajele și se va micșora gradul de poluare a aerului. 

Valoarea proiectului este de peste 9,9 milioane de euro, bani alocați de Banca Europeană de Investiții (BEI). 

În perioada următoare, vor fi lansate licitațiile pentru construcția altor două sectoare ale centurii mun. Chișinău. 

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Președinția arată cu degetul spre CSP, după ce azi Alexandr Stoianoglo a fost achitat
  • Noi percheziții în dosarul închirierii frauduloase a locomotivelor din regiunea transnistreană. Este vizat un fost șef de secție al CFM
  • Mihail Sorbală a fost numit membru al CSP
  • Accident rutier în România. Un TIR din R.Moldova încărcat cu grâu s-a răsturnat
  • AIPA: Peste 85 de milioane de lei au fost transferați pe conturile agricultorilor pe parcursul săptămânii precedente
  • O femeie a rămas fără pașaport și a fost impusă să se prostitueze în Dubai. Individa care a dus-o, condamnată
  • O mașină a ars ca o torță pe o stradă din Chișinău; A luat foc din mers
  • Cel puţin 31.000 de militari ucraineni au fost ucişi în doi ani de război, anunţă Volodimir Zelenski în premieră
  • FOTO | În semn de solidaritate, clădirea Muzeului de Istorie a orașului Chișinău a fost iluminată în culorile drapelului Ucrainei
  • VIDEO Drumul spre Leușeni, blocat. Agricultorii acuză polițiștii de frontieră că împiedică traficul. Reacția IGPF