Știrinews.24.md
26 Mai 2024, 13:41
100

13 partide din R. Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa: „Este un eveniment istoric”

13 partide din R. Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa: „Este un eveniment istoric”

Treisprezece partide politice din Republica Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa. Printre formațiunile politice care au participat la eveniment se numără:  Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – condus de Igor Grosu, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei – condus de Ion Chicu, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) – condus de Vlad Filat, Partidul Social Democrat European – condus de Ion Sula, inclusiv Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – condus de Ion Ceban. 

Pactul „Pentru Europa” a fost formulat de blocul „Împreună” – din care fac parte Platforma Demnitate și Adevăr, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor. Documentul este un Pact similar celui de la Snagov.

Este o zi care a primat interesul național și dorința sigură a concetățenilor noștri de a trăi într-un spațiu valoric al libertății, păcii, prosperității și solidarității europene. Fiecare stat european a ales calea unică de integrarea europeană și a venit timpul ca și noi astăzi partidele politice și reprezentanții societății civile să cimentăm acest curs și să-l facem prioritar și ireversibil. Suntem diferiți ca și partide politice, avem viziuni diferite asupra proceselor interne. Pentru pacea în R. Moldova și viitorul luminos al copiilor semnez Pactul pentru Europa”, a spus președintele Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujoreanu.

„Astăzi trăim un moment cu adevărat istoric. 13 partide politice din R. Moldova semnează Pactul pentru Europa. Acest document este un clint de la declarația Snagov din 1994 când forțele politice au decis să-și unească energiile pentru atinge obiectivul strategic aderarea la UE. Prin semnarea acestui Pact reiterăm principiile și valorile fundamentale care ne ghidează democrația, statul de drept și respectarea dreptului omului. Pactul pentru Europa este un manifest al volințeu noastre de a deveni parte a familiei europene”, a declarat președintele PSDE, Ion Sula. 

„Semnarea acestui pact este un eveniment important, dar este mult mai important să acționăm, să promovăm aderarea europeană, să explicăm oamenilor procesul de aderare și beneficiile individuale ale fiecărui cetățean. PAS semnează astăzi Pactul pentru Europa și ne exprimăm convingerea că acest eveniment este doar primul dintr-o serie de acțiuni consecvente, dezinteresate de a oferi cetățenilor Republicii Moldova o viață mai bună, aici, acasă, în Moldova europeană”, a declarat membrul partidului PAS, Artur Mija.

 „Pactul pentru Europa este un angajament pentru transformare. Republica Moldova și cetățenii săi au nevoie de un proiect național pentru transformare, prin stat de drept, prin reguli și legislație pentru fiecare cetățean și cât mai multă coeziune internă. Pactul este expresia unității naționale, pentru că nimeni nu poate monopoliza ideea europeană în R. Moldova”, a relatat președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu.

Semnatarii Pactului pentru Europa” își asumă „angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, obligația „de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, punând interesul public deasupra intereselor personale, de grup și de partid”, „condamnarea războiului de agresiune și ocuparea cu forța a teritoriilor unor state suverane și independente”, se arată în document.

Președintele Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei, Fadei Nagacevschi a menționat că acesta este „un eveniment de importanță națională, un eveniment de manifestare a maturității politice, un eveniment de formalizare a consensului politic larg cu privire la un subiect, care reprezintă un deziderat de importanță istorică, un deziderat al cetățenilor Republicii Moldova privind ieșirea Republicii Moldova din zona gri a istoriei și revenirea în spațiul european prin integrarea în UE”.

Amintim că pe 16 aprilie curent, Blocul „Împreună” a lansat o o invitație partidelor politice care susțin parcursul european al R. Moldova să semneze un Pact similar celui de la Snagov: Pactul pentru Europa.

Menționăm că Declarația de la Snagov este un document semnat la 21 iunie 1995 de către liderii partidelor parlamentare din România, după ce pe 1 februarie 1995 a intrat în vigoare Acordul European semnat între statul român și țările membre ale Uniunii Europene la data de 1 februarie 1993.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina începe astăzi în Elveția: Cine participă la discuţii
  • Primul mare summit de pace pentru Ucraina. Cine participă la discuții
  • Mihai Isac: Cetățenii români din Republica Moldova nu au căzut în capcana promisiunilor populiste ale partidelor din România
  • Moldova și Ucraina încep negocierile de aderare cu UE: Prima conferință interguvernamentală ca avea loc în 25 iunie
  • Negocierile de aderare a R. Moldova la UE vor demara pe 25 iunie. Gherasimov: Felicitări tuturor pentru acest moment istoric
  • Șeful INTERPOL Moldova rămâne după gratii pentru o lună: Curtea de Apel a respins recursul avocaților lui Viorel Țentiu
  • Putin a prezentat condiţiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina: Care sunt cerințele pentru încetarea focului
  • Nova Poshta și rețeaua europeană de hypermarketuri Kaufland au semnat un acord de colaborare
  • 10 procurori anticorupție și-au dat demisia pentru a evita Vettingul; PA: „Risc major pentru activitatea instituției”
  • Rușine! Jos PAS, jos Maia Sandu!” Ședința Parlamentului s-a încheiat cu scandal: 7 deputați, sancționați pentru blocarea tribunei